14:32:16 | 21.08.2020

Predstavljeni EU projekti Medicinske škole Ante Kuzmanića Zadar - regionalnog centra kompetentnosti u sektoru zdravstva vrijedni preko 90 milijuna kuna

U organizaciji Medicinske škole Ante Kuzmanića Zadar, u petak 21. kolovoza 2020. godine, održana je početna konferencija projekata Škole vrijednih preko 90 milijuna kuna.

Konferenciji su nazočili državna tajnica  Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Marija Pletikosa, župan Zadarske županije Božidar Longin, ravnateljica Agencije za razvoj zadarske županije ZADRA NOVA, Marina Dujmović Vuković, predstavnici projektnih partnera i medija te djelatnice i djelatnici Škole.

Predstavljeni su projekti „Unaprjeđenje infrastrukture Medicinske škole Ante Kuzmanića Zadar - regionalnog centra kompetentnosti u sektoru zdravstva“ i „MEDICINSKA+: Unaprjeđenje rada Medicinske škole Ante Kuzmanića Zadar - regionalnog centra kompetentnosti u sektoru zdravstva.“

Ukupna vrijednost projekta „Unaprjeđenje infrastrukture Medicinske škole Ante Kuzmanića Zadar - regionalnog centra kompetentnosti u sektoru zdravstva“ iznosi 48.854.118,01 HRK te mu je odobren maksimalni bespovratni iznos od 30.000.000,00 HRK. Projekt se financira kroz poziv „Uspostava infrastrukture regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju kao podrška procesu reforme strukovnog obrazovanja i osposobljavanja“ iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“.

Projektu „MEDICINSKA+: Unaprjeđenje rada Medicinske škole Ante Kuzmanića Zadar - regionalnog centra kompetentnosti u sektoru zdravstva“ odobren je bespovratni iznos od 43.232.316,51 HRK u sklopu Poziva „Uspostava regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u (pod)sektorima: strojarstvo, elektrotehnika i računalstvo, poljoprivreda i zdravstvo“ iz Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali” 2014.-2020.

Cilj projekata je uspostava infrastrukturnih, programskih i kadrovskih uvjeta u Medicinskoj školi Ante Kuzmanića Zadar kao regionalnom centru kompetentnosti koji će učenicima i odraslim polaznicima strukovnog obrazovanja unaprijediti mogućnosti za učenje temeljeno na radu.

„Ove godine slavimo 200 godina od osnivanja Škole koja je danas međunarodno priznata i jedna je od najboljih strukovnih škola u Hrvatskoj.“ – s ponosom je istaknuo ravnatelj Vidaković, osvrnuvši se na razvojni put škole koja zadnjih 25 godina niže uspjeh za uspjehom te status regionalnog centra nije došao slučajno. S obzirom na to da ravnatelj za 9 dana odlazi u mirovinu bio je ovo i javni oproštaj sa Školom. „Nova škola će biti dijamant grada, ali i jedna funkcionalna cjelina u neposrednoj blizini glavne nastavne baze.“ – zaključio je ravnatelj.

„Medicinskom školom se s razlogom ponosimo. Ona je, kao što znamo, odlukom Ministarstva znanosti i obrazovanja imenovana, uz još 24 strukovne škole, Centrom kompetentnosti u sektoru zdravstva za područje pet županija: Istarske, Primorsko-goranske, Ličko-senjske, Karlovačke i Zadarske.“ – istaknuo je župan Longin.

„U vremenima kad bolest COVID-19 definira „novo normalno“ na nama je da uložimo dodatne napore kako bi pomogli i javnom i privatnom sektoru da prebrode krizu. Bitan alat u tom procesu su projekti financirani sredstvima Europske unije. I to ne nužno izravna provedba projekata kao korisnik ili partner, već i kao izvođač radova ili pružatelji usluga. Primjerice samo kroz dva projekta koje Medicinska škola Ante Kuzmanića provodi s partnerima planirane su nabave roba, usluga i radova u iznosu većem od 80 milijuna kuna, od toga preko 41 milijun kuna na infrastrukturne radove, zatim gotovo 18 milijuna kuna na nabavu roba te preko 21 milijun kuna na različite usluge koje uključuje edukacije za nastavnike i učenike, nadzor građevinskih radova, izradu projektne dokumentacije, promotivne kampanje, organizacija događanja, razvoj novih i unaprjeđenje postojećih programa obrazovanja.“ – pojasnila je ravnateljica Dujmović Vuković.

Bespovratna EU sredstva omogućit će radove na dogradnji, rekonstrukciji, obnovi i prilagodbi objekata Medicinske škole Ante Kuzmanića Zadra i partnera - Medicinske škole u Rijeci.

„Uzimajući u obzir ograničavajuće prostorne kapacitete u kojima Škola trenutno djeluje dugoročno je nužno preseljenje na novu lokaciju kojim bi se osigurao rad u jednoj smjeni te se time omogućio dodatan prostor za rad i odvijanje novih programa koje će škola uvrstiti u svoj program rada. Kao najbolja lokacija pokazao se objekt koji je Zadarska županije ustupila školi pravom građenja na adresi Ulica kralja Stjepana Držislava 10A u Zadru, tzv. bivši đački dom na Relji. Na temelju Idejnog i Glavnog projekta koje je izradio nagrađivani zadarski tim arhitekata Iva Letilović i Igor Pedišić planiran je moderni i multifunkcionalni objekt škole.“ – predstavila je Marija Dušević iz Agencije ZADRA NOVA prilikom predstavljanja projekta. Početak infrastrukturnih radova očekuje se u prvoj polovici 2021. godine.

„Fokus drugog projekta su ljudi. U realizaciju projektnih aktivnosti izravno će bit će uključeno 57 djelatnica i djelatnika škole i partnera. Projekt predviđa 30 osnovnih aktivnosti od kojih brojne imaju još više dodatnih podaktivnosti u sebi što u konačnici rezultira sa 140 planiranih stavki troška. A sve to kako bi u konačnici preko 700 učenica i učenika imalo izravnu dobit od ovog projekta, tj. kako bi iz škole izišli kao kompetentni za rad u zanimanju za koje su se obrazovali.“ – kazala je Dušević pojasnivši kako aktivnosti uključuju edukacije, izradu digitalnih obrazovnih sadržaja, novih standarda zanimanja, standarda kvalifikacija i strukovnih kurikuluma, razvit će se i novi programi obrazovanja odraslih, modernizirati postojeći kurikulumi ustanove, a programi škole bit će revidirani uz razvijanje smjernica za inkluziju i razvoj individualiziranih programa za učenike s teškoćama i osobe s invaliditetom.

Škola projekt „Unaprjeđenje infrastrukture“ provodi u partnerstvu sa svojim osnivačem Zadarskom županijom i Medicinskom školom u Rijeci te sa suradnicima - Hrvatska obrtnička komora - Obrtnička komora Zadarske županije; Hrvatski zavod za zapošljavanje - Područni ured Zadar; Srednja škola Biograd na Moru; Hrvatska gospodarska komora i Fizio Vita d.o.o.

Partneri na projektu „MEDICINSKA+“ su Zadarska županija, Medicinska škola u Rijeci, Strukovna škola Gospić, Medicinski fakultet - Sveučilište u Splitu, Hrvatski zavod za zapošljavanje - Područni ured Zadar, Hrvatska gospodarska komora, Obrtnička komora Zadarske županije, Profil Klett d.o.o., Fizio vita d.o.o., Poliklinika Akropolis d.o.o, Dental Zadar d.o.o., Hrvatska katolička udruga medicinskih sestara i tehničara Zadar i Hrvatska komora medicinskih sestara

Agencija ZADRA NOVA je u suradnji s prijaviteljem pripremila i prijavila projekte te će sudjelovati i u njihovoj provedbi. Angažman Agencije na ovim projektima omogućuje projekt ZADRA NOVA ZA VAS kroz koji se financira rad djelatnika Agencije, a usluge pripreme i provedbe ne stvaraju financijski teret za prijavitelje i partnere. Projekt je sufinanciran sredstvima tehničke pomoći u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Poslijednja izmjena dana 03.02.2021
Označeno u