16:52:46 | 31.07.2020

Projekt IRENE u borbi za titulu najboljeg EU projekta u RH

Jutarnji list u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija, Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj i projektom Župan.hr provodi Izbor za najuspješnije EU projekte u Republici Hrvatskoj. Često građani nisu dovoljno osviješteni koliko EU projekti pridonose njihovoj zajednici. Zato prezentacijom uspješnih EU projekata i ovim natječajem Jutarnji list želi istaknuti doprinos i značaj koji ti projekti imaju u poboljšanju životnih uvjeta lokalne zajednice, krajnjih korisnika te hrvatskih građana u cjelini, odnosno gospodarskog razvoja Hrvatske.

“Europski projekti zaista mijenjaju naš život na bolje, a to se najbolje vidi upravo na regionalnoj i lokalnoj razini već dugi niz godina”, izjavio je Goran Pauk, šibensko-kninski župan i predsjednik Hrvatske zajednice županija.

Hrvatska za razdoblje od 2014. do 2020. ima na raspolaganju čak 10,7 milijardi eura iz europskih strukturnih i investicijskih fondova, što u prosjeku iznosi 2529 eura po stanovniku. Od toga, najveći se dio odnosi na Europski fond za regionalni razvoj (39,7%) i Kohezijski fond (23%). U prethodnoj godini Hrvatska je iz fondova EU iskoristila 3.965,054.454 eura, što je 31 posto od planiranog iznosa.

“Regionalne razvojne agencije u tom su razdoblju doista bile najvažnija karika u povlačenju europskih sredstava i osmišljavanju projekata. Popularizacijom projekata i izborom onih najboljih želimo još više osvijestiti važnost koju imaju za poboljšanje života svih hrvatskih građana. Benefit koji svi zajedno imamo od života u europskoj obitelji puno je više od bespovratnih sredstava koje koristimo”, rekao je Pauk.

Prvi krug natječaja bio je otvoren 30 dana, zaključno do 10. lipnja 2020. godine. Peteročlani žiri, u čijem su sastavu dva predstavnika Hrvatske zajednice županija (Senka Bilać, pročelnica Ureda župana Šibensko-kninske županije, i Ilija Cota, ravnatelj Razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije), predstavnica Ureda Europskog parlamenta u Zagrebu (Violeta Simeonova Staničić, voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj), te predstavnici projekta Župan.hr (Zdravko Ivić) i Hanza Medije (Marko Biočina, glavni urednik gospodarskog sadržaja Hanza Medije), odabrao je konsenzusom 21 projekt koji je ušao u drugi krug izbora.

Četiri kategorije

U izboru najboljeg projekta obuhvaćeni su projekti provedeni i/ili završeni u prethodne dvije godine, odnosno u 2018. ili 2019. Projekti se biraju u četiri kategorije.

U prvom krugu natječaja u kategoriji “Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici” odabrani su sljedeći projekti: Razminiravanje poljoprivrednih površina na području Ličko-senjske županije; NEWLIGHT (Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija); Turistička valorizacija tvrđave Sv. Nikole u Kanalu sv. Ante (Šibensko-kninska županija); Povijest na zrnu soli (Dubrovačko-neretvanska županija); Uključivanje učenika pripadnika romske nacionalne manjine s područja Varaždinske županije u odgojno-obrazovni sustav; Kažu zdravlje (Karlovačka županija); POZDRAV - Poboljšanje primarne zdravstvene zaštite u Koprivničko-križevačkoj županiji; Dom zdravlja - centar zdravlja (Požeško-slavonska županija); Energetska obnova zgrade Graditeljsko-geodetske škole (Osječko-baranjska županija); Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva u školskoj godini 2017. - 2018. (Zagrebačka županija) i projekt Za zdravlje Bjelovarsko-bilogorske županije.

U kategoriji “Doprinos prekograničnoj suradnji” najbolji projekti prvog kruga su: Inovativnim umom do pametnih škola (Brodsko-posavska županija); Uspostava kratkih opskrbnih lanaca i konkurentnog poljoprivrednog sektora u prekograničnom području kroz institucionalnu suradnju, AgriShort (Međimurska županija); IRENE - međuregionalna mreža održivosti i energetske učinkovitosti (Zadarska županija); BLUE KEP - Program razmjene “plavog znanja” i integracija obrazovnih sustava u prekograničnom području (Istarska županija) te “Mala barka 2: očuvanje pomorske baštine sjevernog Jadrana” (Primorsko-goranska županija)

Žiri je u kategoriji “Doprinos znanosti i inovacijama” odabrao: Made in Danube - Transnacionalna suradnja s ciljem transformacije znanja u utržive proizvode i usluge za održivo dunavsko društvo budućnosti (Vukovarsko-srijemska županija); StartUp Factory Zagreb - Inkubator za visoke tehnologije (Zagreb) i Budi STEMpatičan! (Virovitičko-podravska županija).

U kategoriji “Doprinos poduzetništvu”, dalje se natječu dva projekta: Održivi rast i razvoj malih i srednjih poduzeća s naglaskom na kulturne i kreativne industrije (Splitsko-dalmatinska županija) te Stvaranje poticajnog poduzetničkog okruženja u Sisačko-moslavačkoj županiji osnivanjem poduzetničkog inkubatora PISMO-Novska.

Drugi krug izbora provodit će se od 29. lipnja do 1. listopada 2020., a peteročlani žiri izabrat će pobjednike po kategorijama. Natječaj se zatvara 1. listopada, a glavna dodjela nagrada održat će se početkom listopada na Danima regionalnog razvoja i fondova EU. Ovakvi natječaji su izrazito važni jer “mogu inspirirati druge i motivirati ih na djelovanje”, rekla je u povodu otvaranja natječaja šefica Ureda Europskog parlamenta u Zagrebu Violeta Simeonova Staničić. “Stoga treba isticati te pozitivne primjere, čuti iskustva ljudi koji stoje iza njih i nešto od njih i naučiti”, zaključila je Simeonova Staničić. Sve projekte EU koji su ušli u drugi krug Jutarnji list predstavit će javnosti u tiskanom i web izdanju u idućim danima. Nadamo se da će oni tako postati pozitivan primjer i inspiracija za lokalne zajednice i pojedince.

Označeno u