14:54:09 | 22.01.2020

Primjer dobre prakse iz Škabrnje: EU sredstvima do 50 posto uštede energije

Osnovna škola Vladimira Nazora u Škabrnji zahvaljujući projektu vrijednom 3,69 milijuna kuna ostvarit će uštedu energije od najmanje 50 posto, te je iz energetskog razreda D došla u energetski razred A.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 3.688.211,34 kuna, od čega je iz europskih fondova, točnije Operativnog programa konkurentnost i kohezija isplaćeno 1.342.811,81 kunu. Iz nacionalnog Fonda za regionalni razvoj osigurano je dodatnih 1.336.170,23 kune, dok je osnivač škole Zadarska županija uložila iznos od 1.009.229,30 kuna.

Tijekom provedbe projekta ugrađena je toplinska izolacija vanjskih zidova, podova i stropa, toplinska hidroizolacija krova te su ugrađeni termostatski ventili i pumpe za grijanje kao i LED rasvjeta.

„Ovom obnovom poboljšat ćemo standard u objektu i uštedjeti na ukupnoj energiji do 50 posto na godišnjoj razini te osigurati kvalitetnije uvjete boravka u školskim prostorima učenicima i djelatnicima škole. Osigurani su sigurniji i kvalitetniji uvjeti boravka te korištenja prostora od strane učenika i djelatnika škole“, rekao je ravnatelj OŠ Vladimira Nazora Marin Pavičić zahvalivši osnivaču, Zadarskoj županiji jer je prepoznala potrebu škole za temeljitom obnovom kao i Agenciji za razvoj ZADRA NOVA koja ih je pratila cijelim tijekom provođenja projekta.

Ravnatelj je najavio kako Škola nastavlja s projektima zelene energije jer će se uskoro postaviti solarni paneli od 100 tisuća dolara koje je škola dobila 2018. godine kao glavnu nagradu u Abu Dhabiju s projektom Sretna škola plave ekonomije.

Osnovna škola Vladimira Nazora u Škabrnji jedan je od četiri školska objekta u kojima Zadarska županija kao osnivač provodi projekt energetske obnove u sklopu poziva Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora. Školska zgrada u Pagu je već dovršena, a obnova zgrade gimnazija u Perivoju Vladimira Nazora i osnovne škole u Gračacu je u tijeku.

Poslijednja izmjena dana 22.01.2020