16:44:39 | 05.06.2013

Održana promotivna konferencija projekta TALKING BOOKS

Danas je u prostorijama Razvojne agencije Zadarske županije ZADRA-e održana promotivna konferencija projekta TALKING  BOOKS – improving accessibility of public library services for blind and visually impaired persons, sufinanciranog iz IPA II instrumenta pretpristupne pomoći EU,  u sklopu Programa prekogranične suradnje Hrvatska- Bosna i Hercegovina 2007-2013.  Na konferenciji je prisustvovalo ukupno 27 sudionika- predstavnika partnerskih institucija i medija.

U konkurenciji projektnih prijedloga prijavljenih na 2. poziv za prikupljanje projektnih prijedloga za dodjelu bespovratnih sredstava unutar IPA CBC CRO-BIH 2007.-2013., projekt “Talking Books – improving accessibility of public library services for blind and visually impaired persons” odabran je za sufinanciranje. Projekt Talking Books u skladu je s programskim prioritetom 2 : Poboljšanje kvalitete života i socijalne kohezije, i mjerom 2.2: Poboljšanje dostupnosti svih usluga u lokalnoj zajednici u pograničnom području. Opći cilj projekta je doprinijeti poboljšanju kvalitete života i socijalne kohezije u Zadarskoj županiji i Banjalučkoj regiji, omogućujući slijepim i slabovidnim osobama pristup obrazovanju.

Glavne aktivnosti su upravljanje projektima, poboljšanje pristupačnosti usluga utemeljenih u zajednici kroz provedbu nove opreme i nabavke bibliovozila, jačanje ljudskih kapaciteta zaposlenika i slijepih i slabovidnih osoba, razmjena iskustava između institucija i razvoj audio knjiga, i promocija.

Dana 20. ožujka 2013. godine potpisana su dva Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, ukupne vrijednosti 99.889,47 EUR, jedan za aktivnosti na području Republike Hrvatske, drugi za aktivnosti na području Bosne i Hercegovine. Provedba samog projekta započela je 21. ožujka 2013. godine, odnosno prvi dan nakon potpisivanja Ugovora. Znanstvena knjižnica Zadar, kao funkcionalni vodeći partner i Gradska organizacija slijepih Banja Luka krenule su odmah s provedbom ovog hvalevrijednog projekta koji se odnosi na uključivanje slijepih i slabovidnih osoba u aktivnosti svakodnevnog života.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za provedbu aktivnosti na području Republike Hrvatske,  Zadarske županije i svih gradova i općina unutar županije, vrijedan je 49.955,17 EUR, bit će proveden od strane Znanstvene knjižnice Zadar u suradnji s partnerskom institucijom Razvojnom agencijom Zadarske županije. Aktivnosti na području Bosne i Hercegovine, ukupne vrijednosti 49.934,30 EUR provodit će nositelj projekta za područje Gradska organizacija slijepih Banja Luka, u suradnji s partnerskim institucijama  Gradskom razvojnom agencijom Banja Luka i Savezom slijepih Republike Srpske.

Znanstvena knjižnica Zadar će svih 12 mjeseci koordinirati projektom uz potporu svojih stručno educiranih suradnika.

Poslijednja izmjena dana 26.06.2019