PESCAR – Pesticide Control and Reduction

Cilj projekta PESCAR je bio zajedničkom prekograničnom suradnjom uspostaviti prognostički sustav za pružanje preporuka poljoprivrednim proizvođačima o održivom korištenju pesticida u poljoprivrednoj proizvodnji kroz uspostavu meteoroloških stanica sa softverom.

Vodeći partner: Zadarska županija

Partneri: Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Hercegovačko-neretvanske županije/kantona, Sveučilište u Zadru i Zavod za poljoprivredu Županije Zapadnohercegovačke

Ukupna vrijednost projekta: 601.639,26 EUR

Intenzitet potpore: 85%

Bespovratna EU sredstva: 511.393,35 EUR

Program Europske teritorijalne suradnje: Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020.

Aktivnosti: Prognostički sustav uključivao je nabavu agrometeoroloških i vizualnih stanica (za prepoznavanje biljnih nametnika i bolesti) sa softverom koje su postavljene na više lokacija u dvije države (HR i BIH) te za svrhu imaju mjeriti toplinu, relativnu vlažnost, padaline, prisutnost vlage, temperaturu tla, smjer i brzinu vjetra, globalnu radijaciju, pritisak zraka i vlažnost tla. Prikupljene podatke analizira stručnjak te ih u obliku preporuka plasira ciljanoj skupini. Davanje preporuka za cilj ima primjenu ciljanog korištenja pesticida na projektnom području te posljedično zaštitu okoliša. Osim toga, ojačani su kapaciteti pružatelja usluga unutar sustava kao i definirana politiku za održivu prevenciju zagađenja pesticidima u području koje projekt pokriva te podići svijest među poljoprivrednicima i malim i srednjim proizvođačima o prednostima održive i integrirane poljoprivredne proizvodnje.

Razdoblje provedbe projekta: 1. srpnja 2017. - 31. prosinca 2019.

Projekt PESCAR

PESCAR logotip