BEE Promoted – Promocija pčelarstva

Izvor EU financiranja: IPA CBC-CRO-BIH 2007.-2013.

Opći cilj projekta je bio da se doprinese integraciji gospodarstva u pograničnim područjima, kroz podršku malim i srednjim poduzećima i njihovoj promociji u proizvodnji meda i ostalih pčelinjih proizvoda.

Projekt „Promocija Pčelarstva“ provodio se od 20.12.2014. do 19.12.2016. godine na području Zadarske županije, Unsko-sanskog kantona te Općine Posušje. Ukupna vrijednost projekta iznosi 649.509,62 EUR a sufinancira ga EU u sklopu IPA prekograničnog programa Hrvatska – Bosna i Hercegovina 2007-2013. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za hrvatske partnere iznosi 298.450,42 EUR (Prehrambeno-biotehnološki fakultet-Centar Zadar, Zadarska županija, Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA i Udruga pčelara „Dalmatinka“). Partneri na projektu na području BIH su Veterinarski zavod Bihać, Razvojna agencija Unsko-sanskog kantona i Udruga pčelara „IVA“.

Tijekom 2 godine provedbe ostvareni su postavljeni ciljevi te su postignuti sljedeći rezultati:

  • Opremljeni su Laboratoriji za kontrolu kvalitete meda u Zadru i Bihaću koji provode kemijska i fizikalna ispitivanja meda i pčelinjih proizvoda te senzorske i melisopalinološke analize meda što će pčelarima pomoći u standardiziranju i podizanju kvalitete meda te njegovu boljem plasmanu na tržište kao kvalitetnog i sigurnog proizvoda.
  • Uspostavljeni je Centar i Stanice za selektivni uzgoj pčelinjih matica u Zadru, Bihaću i Posušju. Procesom selekcije pčelari žele stvoriti maticu koja će davati mirniju i produktivniju pčelu a koja je ujedno otpornija na bolesti.
  • Osnaživanje pčelara ostvareno je kroz održane stručne radionice za pčelare te nabavkom vrijedne pčelarske opreme.
  • Organiziran je prvi Pčelarski sajam U Zadarskoj županiji, a kroz umrežavanje pčelara s područja Zadarske županije, Unsko-sanskog kantona i Posušja stvoren je temelj za suradnju, razmjenu znanja i iskustava ali i zajedničkog djelovanja u cilju poboljšanja ove grane poljoprivrede te podizanja pčelarstva s hobističkih grana na profesionalni razinu proizvodnjom dodatnih pčelinjih proizvoda.