14:19:28 | 03.03.2023

Održana početna konferencija projekta "Zaželi u općini Kali"

Početna konferencija projekta „Zaželi u Općini Kali“ održana je u petak 3. ožujka 2023. godine u Kalima.

Nazočnima su se obratili načelnik Općine Kali Bruno Mišlov, pročelnik za EU fondove i gospodarstvo Općine Pašman Andro Magić te zamjenica ravnateljice Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA Jadranka Petek.

Načelnik Mišlov istaknuo je kako je program „Zaželi“ od velike važnosti za njihovo stanovništvo s obzirom da su oni otočka sredina koja u pravilu ima demografski starije stanovništvo.

„Iznimno me veseli što smo danas ovdje na početnoj konferenciji projekta Zaželi u Kalima i što se nastavlja kontinuitet provedbe projekata iz poziva Zaželi. Upravo projekti koji su financirani kroz poziv „Zaželi – program zapošljavanja žena“ izravan su primjer prakse kako se bespovratnim sredstvima EU-a može utjecati na poboljšanje kvalitete života naše zajednice.“, kazala je zamjenica ravnateljice Petek.

 

Detalje projekta prezentirao je voditelj projekta Petar Kolega koji je istaknuo kako će se ovim projektom unaprijediti radni potencijal 11 teže zapošljivih žena kroz zapošljavanje na period od 6 mjeseci, čime će postati konkurentnije na tržištu rada. Svaka žena ima svojih, šest do osam korisnika, starijih i nemoćnih osoba koje svakodnevno posjećuju i o njima brinu. Ovim projektom je tako obuhvaćen broj od 78 krajnjih korisnika iz općina Kali i Pašmana kojima zaposlene žene pružaju uslugu, poput čišćenja kućanstva, odlazak u trgovinu po namirnice ili u ljekarnu po lijekove, psihosocijalnu podršku kroz razgovor, druženje i slično. Dodatna beneficija za korisnike su i mjesečni poklon paketi kućanskih i higijenskih potrepština koji se također financiraju iz projekta. Šest žena zaposleno je u Općini Kali, a pet žena na Pašmanu, a dosadašnji interes i reakcije, podjednako zaposlenih žena i korisnika, su veoma dobre, naglasio je Kolega. Također, pojasnio je kako je ovo za Općinu Kali drugi po redu projekt iz nacionalnog programa zapošljavanja žena „Zaželi“. U prvom projektu su išli samostalno, a u ovom drugom u otočnom su partnerstvu s Općinom Pašman, što im je osobito drago, dodao je Kolega, te se ovom prilikom zahvalio Agenciji ZADRA NOVA koja je u oba navrata pružala tehničku pomoć Općini Kali.

Uz prijavitelja, Općinu Kali, partneri na projektu ukupne vrijednosti 85.233,09 su Općina Pašman, HZZ-Područni ured Zadar i CZSS Zadar. Ukupno trajanje projekta je 8 mjeseci, a provodi se na području Općine Kali i Općine Pašman. Provedbom projekta informirat će se stanovništvo općine Kali i općine Pašman kao i susjednih općina o značaju zapošljavanja pripadnica ciljne skupine i izvaninstitucionalnoj skrbi osoba u dobi od 65 godina i više i/ili nemoćnim osobama.

Agencija ZADRA NOVA kao regionalni koordinator pružila je svoju stručnu i tehničku pomoć u pripremi projekta, a nastavit će je pružati i u njegovoj provedbi. Angažman Agencije na ovom projektu omogućuje projekt ZADRA NOVA ZA VAS kroz koji se financira rad djelatnika Agencije, a usluge pripreme i provedbe ne stvaraju financijski teret za prijavitelje i partnere. Projekt je sufinanciran sredstvima tehničke pomoći u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

 

Last modified on Monday, 06 March 2023 08:11