13:01:47 | 06.11.2020

Znanstvena radionica projekta ADRIREEF o korištenju prirodnih i umjetnih grebena

Odjel za ekologiju agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru organizirao je 30. listopada 2020. Znanstvenu radionicu u sklopu projekta ADRIREEF – „Innovative exploitation of Adriatic Reefs in order to strengthen blue economy“.

Jedna od projektnih partnera je i Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, koju je na radionici predstavljala viša stručna suradnica Ana Močević.

Zbog pandemije uzrokovane virusom Covid-19 i nemogućnosti dolaska predstavnika partnera iz Italije, radionicu je bilo moguće pratiti preko Zoom platforme.  

Radionica je bila usmjerena na povezivanje znanstvenika, javnog sektora te dionika iz područja plave ekonomije i turizma kako bi se identificirali načini održive eksploatacije grebena s ciljem jačanja plave ekonomije i povećanja turističke ponude.

Predstavnici lokalne vlasti, sveučilišta, istraživačkih instituta te dionici iz područja plave ekonomije i javnih ustanova održali su zanimljiva predavanja o korištenju prirodnih i umjetnih grebena, aktivnostima koje se na njima odvijaju te o biološkoj raznolikosti grebena. Projektni partneri su prezentirali pilot lokacije.

Uz znanstvenike, izv. prof. dr. sc. Petar Kružić - PMF Sveučilište u Zagrebu i dr.sc. Bruna Petani, prezentacije su održali i Lucija Uglešić iz Turističke zajednice mjesta Božava Lucija Uglešić, Morana Bačić iz Javne ustanove „Natura Jadera“, Filip Vulić iz „Kayak & Bike Adventure“ i predstavnik sportskog turizma Ante Kolanović.

Projekt ADRIREEF je financiran iz programa prekogranične suradnje Interreg Italija – Hrvatska 2014. – 2020., ukupna vrijednost projekta iznosi 2.814.830,00 eura. Vodeći partner projekta je Grad Ravenna. Od Hrvatskih partnera uz Agenciju za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA na projektu sudjeluju još Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj SUNCE, Sveučilište u Zadru, Javna ustanova RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko dalmatinske županije, Institut Ruđer Bošković i Pomorski fakultet u Rijeci. Uz grad Ravennu, projektni partneri iz Italije su: ARPAE Emilia – Romagna, Consiglio Nazionale delle Ricerche – CNR, ARPAE Puglia, Instituto Nazionale di Oceanografia e di Geofisica Sperimentale – OGS.

Tagged under