09:50:40 | 03.09.2020

SUDJELUJTE U ISTRAŽIVANJU: Preko ankete do smanjenja prometnih gužvi

Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA u suradnji s Gradom Zadrom kao pridruženim partnerom u sklopu projekta SMART COMMUTING izrađuje prometnu strategiju Velikog urbanog područja Zadar. Strategijom je obuhvaćen prostor gradova Zadra i Nina te 13 općina šireg zadarskog područja: Bibinje, Galovac, Kali, Kukljica, Novigrad, Poličnik, Posedarje, Preko, Ražanac, Sukošan, Škabrnja, Vrsi i Zemunik Donji.

S ciljem izrade analize postojeće situacije potrebni su podaci o putnim navikama stanovništva kako bi strategija odražavala realno stanje, potrebe i želje lokalnog stanovništva.

Stoga, pozivamo sve stanovnike Velikog urbanog područja Zadar, kao i predstavnike jedinica lokalne samouprave i tvrtki javnog prijevoza te potpisnike Memoranduma o razumijevanju, da sudjeluju u istraživanju i putem poveznice popune:

Projekt SMART COMMUTING odobren je u sklopu drugog poziva na dostavu projektnih prijedloga unutar Programa transnacionalne suradnje Središnja Europa 2014. – 2020. u sklopu druge prioritetne osi „Suradnja na niskougljičnim strategijama u Središnjoj Europi“, a s provedbom je počeo 1. lipnja 2017. godine.

Glavni cilj projekta je promovirati i na institucionalnoj razini usvojiti koncept funkcionalnog urbanog područja kao najprikladnijeg rješenja putem kojeg bi se na održiv način pristupilo dnevnim migracijama prema urbanim središtima koja zbog koncentracije industrijskih, kulturnih, obrazovnih i poslovnih sadržaja svakodnevno privlače veliki promet iz okolnih područja. Projekt SMART COMMUTING pridonijet će rješavanju prometnih gužvi u gradu Zadru s naglaskom na područje poluotoka. Za vrijeme trajanja projekta uspostavit će se koordinacijska struktura u koju će biti uključeni predstavnici Grada i okolnih općina zajedno s tvrtkama javnog prijevoza.

Projekt se provodi na teritoriju šest država (Hrvatska, Austrija, Češka Republika, Italija, Mađarska i Slovenija), u partnerstvu Općine Rimini kao vodećeg partnera, IUAV Sveučilišta u Veneciji, Instituta za promet Tehnološkog sveučilišta u Beču, Okruga Weiz, Regionalnog razvojnog centra Koper, Grada Szolnoka, Razvojne agencije Hranice te Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA. Provedba projekta traje do 30. studenog 2020. godine.

Ukupna vrijednost projekta je 1.555.337,00 eura od čega je 85 posto sufinancirano iz europskih sredstava. Proračun Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA iznosi 138.257,00 eura.

Last modified on Thursday, 03 September 2020 11:07
Tagged under